This titling project focuses on replacing refined sugar in light and heavy biscuits with yacon syrup.
This proposal is proposed to reduce the consumption of refined sugars and create low-calorie
desserts. A bibliographic research was carried out on yacon to obtain the syrup and the
formulation of recipes for the biscuits based on the books by Osvaldo Gross entitled "The ABC of
Pastry" and "Pastry Base" for the experimental part. The experimentation phase was divided into
three parts: the first and second focused on the preparation and tasting of heavy and light biscuits,
where the two preparations with the lowest score by the focus group were selected for subsequent
analysis and improvement. The third part focused on the creation of signature desserts with the
least rated biscuits, in addition to replicating the two previous tastings in front of the board where
they sought to evaluate their acceptability. Finally, a survey was carried out using Google Forms
for the focus group, where the organoleptic properties of light and heavy biscuits were evaluated
through a qualitative analysis based on the Likert scale. The results obtained revealed that the
changes made in the biscuits were liked by the focus group, achieving a favorable acceptability
in the final desserts.
Resumen :
El presente proyecto de titulación se enfoca en sustituir el azúcar refinado en bizcochos livianos
y pesados por jarabe de yacón. Esta propuesta se plantea para reducir el consumo de azúcares
refinados y crear postres bajos en calorías. Se realizó una investigación bibliográfica sobre el
yacón para obtener el jarabe y la formulación de recetas de los bizcochos en base a los libros de
Osvaldo Gross titulados “El ABC de la Pastelería” y “Pastelería Base” para la parte experimental.
La fase de experimentación se dividió en tres partes: la primera y segunda enfocadas en la
elaboración y degustación de bizcochos pesados y livianos, en donde se seleccionaron las dos
preparaciones con el menor puntaje por parte del grupo focal para su posterior análisis y mejora.
La tercera parte se enfocó en la creación de postres de autor con los bizcochos menos
puntuados, además de replicar las dos degustaciones anteriores frente al tribunal en donde se
buscó evaluar su aceptabilidad. Finalmente, se realizó una encuesta mediante Google Forms
para el grupo focal, donde se evaluaron las propiedades organolépticas de los bizcochos livianos
y pesados a través de un análisis cualitativo en base a la escala de Likert. Los resultados
obtenidos revelaron que los cambios realizados en los bizcochos fueron del agrado del grupo
focal, logrando tener una aceptabilidad favorable en los postres finales
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