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Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/45959
Title: Peso final y calidad de carnes en Cuyes con diferentes niveles de orégano en el alimento
Other Titles: Covy’s Final Weight and Meat Quality Using Various Levels of Oregano in the Diet
Authors: Bermudez Fernando, Gerardo
Guevara Viera, Guillermo Emilio
Torres Inga, Carlos Santiago
Guevara Viera, Raul Victorino
Keywords: Calidad organoléptica
Dietas
Herbívoros
Producción
Aditivos
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientofrascatiamplio: 4. Ciencias Agrícolas
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientofrascatidetallado: 4.1.1 Agricultura
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientofrascatiespecifico: 4.1 Agricultura, Silvicultura y Pesca
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescoamplio: 08 - Agricultura, Silvicultura, Pesca y Veterinaria
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescodetallado: 0811 - Producción Agrícola y Ganadera
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescoespecifico: 081 - Agricultura
Issue Date: 2023
metadata.dc.ucuenca.volumen: Volumen 35, número 2
metadata.dc.source: Revista de Producción Animal
metadata.dc.identifier.doi: 
metadata.dc.type: ARTÍCULO
Abstract: 
Background: Forage and feedstuff technologies with additives contributed to more efficient nutrition of herbivores. Aim. To evaluate the productive performance and organoleptic quality of meat from covies fed forages and feedstuffs containing various levels of oregano. Methods: This paper consisted of two studies, one on El Romeral Farm, Guachapala Canton, the University of Cuenca, located on S 2o 45’54”, W 78o 42'58", 2 254 m above sea level. Another study was developed in sheds belonging to Molihers food processing factory in Ochoa Leon, on S 2o 49’48”, W 78o 59’12”, 2 600 m above sea level. The control (T1) consisted of feeds for covies (Molihers); the other treatment (T2) relied on phytogenics at a rate of 2 kg/ton. Treatment 3 (T3) used phytogenics (3 kg/ton), whereas treatment 4 (T4) contained phytogenic products (5 kg/ton). All the treatments had 13.5% protein. A completely randomized experimental design was used, along with one-way ANOVA. The final weight was measured after 115 days. Results: No significant differences were found between the treatments for the final weight in the two trials. There were no differences in the organoleptic quality indexes, except for the color and crust for the Molihers in T3 and T4. Conclusions: The nutrition of covies using alfalfa and feeds containing phytogenic product additives such as oregano at 3 and 4 kg.t dose of the feed proved effective. The final weights were similar to the control animals, and the organoleptic characteristics of meat were not affected, due to the organic principles in the oregano supplemented.
Description: 
Antecedentes: Las tecnologías de forrajes y balanceados con aditivos contribuyeron a una eficiente alimentación de herbívoros. Objetivo. fue evaluar el comportamiento productivo y la calidad organoléptica de la carne de cuyes, alimentados con forrajes y balanceados elaborados con diferentes niveles de Orégano. Metodología: Se realizaron dos investigaciones, una en la Granja El Romeral, Cantón Guachapala, de la Universidad de Cuenca, en coordenadas S 2 o 45’54”, W 78o 42’58” a 2254 msnm, y otra en galpones de la Fábrica de alimentos Molihers, en Ochoa León y coordenadas S 2 o 49’48”, W 78o 59’12” a 2600 msnm. Se preparó el Testigo (T1), balanceado para cobayos de la marca Molihers; Tratamiento (T2) con Fitogénicos a razón de 2 kg/tonelada; Tratamiento (T3) con Fitogénicos a razón 3 kg/tonelada, y Tratamiento (T4) con Fitogénicos a razón 5 kg/tonelada; los cuatro con 13,5% de proteína. Se utilizó un diseño completamente aleatorizado y un Anova Simple. Se midió el peso final a 115 días. Resultados: No se encontraron diferencias significativas entre tratamientos para los pesos finales en ambos ensayos, ni diferencias en índices de calidad organoléptica, solo de color y corteza en Molierhs para T3 y T4. Conclusiones: Es posible la alimentación de cuyes con forraje de Alfalfa y balanceados que tengan en su composición aditivos fitogénicos como el orégano en dosis de 3 y 4 kg/ t de balanceado, ya que se obtienen pesos similares al testigo y no se afectan los indicadores organolépticos de la carne, todo lo cual es producto de los efectos favorables de principios orgánicos contenidos en el orégano suplementado.
URI: https://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/45959
http://scielo.sld.cu/pdf/rpa/v35n2/2224-7920-rpa-35-02-32.pdf
metadata.dc.ucuenca.urifuente: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_issues&pid=2224-7920&lng=es&nrm=iso
ISSN: 2224-7920
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