The great potential of cyanobacteria and microalgae to be an alternative food source with a
complete nutritional profile of proteins and amino acids. These organisms require special
processing to allow cell disruption and facilitate further extraction of potential nutrients. The
objective of this work was to evaluate cell disruption methods such as micronization, ultrasound
and high speed dispersion on the cyanobacterium Spirulina platensis and the microalgae
Chlorella vulgaris as a facilitator for the extraction of amino acids and proteins. The ultrasound
method proved not to be efficient, so micronization and high-speed dispersion (ultraturrax) were
prioritized. The modification of the treatment times and the solvents used were variable for the
analysis of the disruptive capacity. The biomasses were subjected to extractive processes in order
to evaluate the concentration of proteins present. In the case of Spirulina platensis, greater cell
disruption was obtained with the micronization technique; however, the amount of protein
quantified was greater in the extract obtained with the ultraturrax technique. The opposite was
the case for Chlorella vulgaris, where a higher protein content and greater cell disruption were
quantified with the micronization technique than with the ultraturrax technique. It was concluded
that cell disruption and metabolite extraction may be influenced not only by the methodology
applied but also by the morphological and physiological characteristics of each species used.
Description:
El gran potencial de las cianobacterias y microalgas para ser una fuente alternativa de alimentos
con un perfil nutricional completo referente a las proteínas y aminoácidos. Estos organismos
requieren de procesamientos especiales que permitan la disrupción celular y faciliten una mayor
extracción de potenciales nutrientes. El objetivo de este trabajo fue evaluar métodos de
disrupción celular como la micronización, el ultrasonido y la dispersión por alta velocidad sobre
la cianobacteria Spirulina platensis y la microalga Chlorella vulgaris como elemento facilitador
para la extracción de aminoácidos y proteínas. El método por ultrasonido demostró no ser
eficiente, se priorizó la investigación la micronización y la dispersión por alta velocidad
(ultraturrax). La modificación de los tiempos de tratamiento y los solventes utilizados fueron
variables para el análisis de la capacidad disruptiva. Las biomasas fueron sometidas a procesos
extractivos a fin de evaluar la concentración de proteínas presentes. En el caso de Spirulina
platensis se obtuvo mayor disrupción celular con la técnica de micronización, sin embargo, la
cantidad de proteína cuantificada fue mayor en el extracto obtenido con la técnica de ultraturrax.
Caso opuesto para la Chlorella vulgaris que se cuantificó un mayor contenido de proteína y mayor
disrupción celular con la técnica de micronización que con la de ultraturrax. Se pudo concluir,
que la disrupción celular y extracción de metabolitos puede estar influenciada no solo por la
metodología aplicada sino también por las características morfológicas y fisiológicas de cada
especie utilizada.
Av. 12 de Abril y Calle Agustín Cueva, Telf: 4051000 Ext. 1311, 1312, 1313, 1314. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-21H00. Sábados: 08H00-12H00
Av. El Paraíso 3-52, detrás del Hospital Regional "Vicente Corral Moscoso", Telf: 4051000 Ext. 3144. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-19H00
Av. 12 de Octubre y Diego de Tapia, antiguo Colegio Orientalista, Telf: 4051000 Ext. 3535 2810706 Ext. 116. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H30-19H00