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https://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/35554Registro completo de metadatos
| Campo DC | Valor | Lengua/Idioma |
|---|---|---|
| dc.contributor.author | Morales Avilez, Diana Elizabeth | - |
| dc.contributor.author | Cruz Casarrubias, Carlos | - |
| dc.contributor.author | Tolentino Mayo, Lizbeth | - |
| dc.contributor.author | Encalada Torres, Lorena Esperanza | - |
| dc.contributor.author | Abril Ulloa, Sandra Victoria | - |
| dc.date.accessioned | 2021-01-26T22:39:25Z | - |
| dc.date.available | 2021-01-26T22:39:25Z | - |
| dc.date.issued | 2020 | - |
| dc.identifier.issn | 2072-6643 | - |
| dc.identifier.uri | https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-85096348555&doi=10.3390%2fnu12113481&partnerID=40&md5=553307a47d4f17dfba8ddbff4dd8448a | - |
| dc.description.abstract | Nutrition labeling is a public health tool that allows consumers to choose healthier foods and beverages. For this reason, there are protocols in place to monitor the food environment. The purpose of this study was to evaluate the consistency of nutrition labeling on packages for processed and ultra-processed products (UPPs) found at the main supermarkets in Cuenca, Ecuador. We conducted a descriptive cross-sectional study in which we identified label components on the packages of 1725 foods and beverages—including the nutrition table, statement on sweeteners, ingredient list, and the traffic light (TL) label—and determined the degree of consistency between the indicators reported on the traffic light label and those obtained from the information in the nutrition table. We found that 24% of products had inconsistencies in the traffic light label, and 10.9% of products had inconsistencies in the indicator for sugar specifically. The majority of inconsistencies were in the medium indicators for sugar (K = 0.68) and fat (0.75). The products with a medium indicator for sugar had a 1.98 (p < 0.05, 95% CI 1.15, 3.39) times higher chance of having inconsistencies in comparison with the low indicator. Health authorities must create new guidelines to allow for continued monitoring of the nutrition and traffic light labels on products accessible to consumers. | - |
| dc.language.iso | es_ES | - |
| dc.source | Nutrients | - |
| dc.subject | Nutrition label | - |
| dc.subject | Obesity | - |
| dc.subject | Sweeteners traffic light label | - |
| dc.subject | Ultra processed products | - |
| dc.title | Evaluation of the accurateness of the nutritional labels of processed and ultra-processed products available in supermarkets of Ecuador | - |
| dc.type | ARTÍCULO | - |
| dc.ucuenca.idautor | 0105078703 | - |
| dc.ucuenca.idautor | 0000-0002-9972-4302 | - |
| dc.ucuenca.idautor | 0000-0003-2400-8675 | - |
| dc.ucuenca.idautor | 0102905353 | - |
| dc.ucuenca.idautor | 0103733481 | - |
| dc.identifier.doi | 10.3390/nu12113481 | - |
| dc.ucuenca.version | Versión publicada | - |
| dc.ucuenca.areaconocimientounescoamplio | 09 - Salud y Bienestar | - |
| dc.ucuenca.afiliacion | Morales, D., Universidad de Cuenca, Grupo de Investigación en Salud Pública, Alimentación y Actividad Física en el Ciclo de Vida, Cuenca, Ecuador; Morales, D., Universidad de Cuenca, Facultad de Ciencias Médicas, Cuenca, Ecuador | - |
| dc.ucuenca.afiliacion | Cruz, C., Instituto Nacional de Salud Pública, Cuernavaca, Mexico | - |
| dc.ucuenca.afiliacion | Tolentino, L., Instituto Nacional de Salud Pública, Cuernavaca, Mexico; Tolentino, L., Colegio de Chihuahua, Chihuahua, Mexico | - |
| dc.ucuenca.afiliacion | Encalada, L., Universidad de Cuenca, Facultad de Ciencias Médicas, Cuenca, Ecuador; Encalada, L., Universidad de Cuenca, Grupo de Investigación en Salud Pública, Alimentación y Actividad Física en el Ciclo de Vida, Cuenca, Ecuador | - |
| dc.ucuenca.afiliacion | Abril, S., Universidad de Cuenca, Grupo de Investigación en Salud Pública, Alimentación y Actividad Física en el Ciclo de Vida, Cuenca, Ecuador; Abril, S., Universidad de Cuenca, Facultad de Ciencias Médicas, Cuenca, Ecuador | - |
| dc.ucuenca.correspondencia | Abril Ulloa, Sandra Victoria, victoria.abril@ucuenca.edu.ec | - |
| dc.ucuenca.volumen | Volumen 12, número 11 | - |
| dc.ucuenca.indicebibliografico | SCOPUS | - |
| dc.ucuenca.factorimpacto | 1,287 | - |
| dc.ucuenca.cuartil | Q1 | - |
| dc.ucuenca.numerocitaciones | 0 | - |
| dc.ucuenca.areaconocimientofrascatiamplio | 3. Ciencias Médicas y de la Salud | - |
| dc.ucuenca.areaconocimientofrascatiespecifico | 3.3 Ciencias de la Salud | - |
| dc.ucuenca.areaconocimientofrascatidetallado | 3.3.4 Nutrición | - |
| dc.ucuenca.areaconocimientounescoespecifico | 091 - Salud | - |
| dc.ucuenca.areaconocimientounescodetallado | 0912 - Medicina | - |
| dc.ucuenca.urifuente | https://www.mdpi.com/journal/nutrients | - |
| Aparece en las colecciones: | Artículos | |
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